Bursa’da Meyve Sebze Üreticileri Rekolte Artışından Ümitli

Ankara Evden Eve Nakliyat - Ankara Şehirler Arası Nakliyat - Ankara Sigortalı Taşımacılık - Ankara Asansörlü Taşımacılık - Ankara Eşya Depolama - İlden İle Nakliyat Ankara 0 (312) 276 75 93

Bursa’da Meyve Sebze Üreticileri Rekolte Artışından Ümitli

16 Temmuz 2018 Aktepe Evden Eve Nakliyat Ankara Evden Eve Nakliyat Asansörlü Taşımacılık Evden Eve Nakliyat İstanbul Evden Eve Nakliyat Nakliyat Nakliyat Hakkında Herşey Online Nakliyat Evi Özel Eşya Taşıma Taşınma Taşınma Planı 0
Bursa'da Meyve Sebze Üreticileri Rekolte Artışından Ümitli

 

Yaş meyve, sebze ihracatının önemli merkezlerinden Bursa’da, uygun hava şartları ve yağışlar sebebiyle yüksek ürün rekoltesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, hem ihracatın artacağını, hem de vatandaşın bol bol sebze ve meyve tüketeceğini söylüyor. Geçtiğimiz yıl 120 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatının gerçekleştiği şehirde, bu sene ihracat rakamının 150 milyon doları aşması bekleniyor.

Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, bu yıl toprağın iyi yağış aldığını ifade ederken, “Çiçek ve meyve tutma mevsiminde, fırtına ya da dolu gibi doğal afet olmaması üreticinin yüzünü güldürdü.” dedi. Sarı, hava şartlarının olumlu seyretmesi halinde, Gemlik zeytini, Bursa siyah inciri ve Bursa şeftalisi gibi şehirle özdeşleşen ürünler ile son yıllarda üretimi giderek artan armutta yüksek rekolte beklediklerini kaydetti. Bursa’nın simgelerinden şeftali üretiminin her yıl düştüğünü kaydeden Sarı şunları dile getirdi: “Geçen sene 150 bin ton şeftali üretimi gerçekleştirdik, bu sene şeftali üretiminde düşme olacak, ama 100 bin ton armut üretimi bekliyoruz. Bizim üretimle tüketim arasındaki uçurumu kapatmamız lazım.”

Üretici ile tüketici fiyatları arasındaki uçuruma dikkat çeken Sarı, sebze meyve halinde 50 kuruşa satılan bir ürüne pazarda ya da markette 1,5 TL’lik etiket konulduğunu söyledi. Nakliyat, gübreleme ve üretim maliyetleriyle çiftçinin zarar ettiğini savunan Sarı, asıl parayı aracıların kazandığından yakındı. Ziraat Odası Başkanı Sarı, çiftçiler için mazotta ÖTV indirimi uygulanmasını istedi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı da yüksek rekolte beklentisinin ihracatı artıracağına dikkat çekti. Meyve ve sebzelerdeki ilaç kalıntısının özellikle Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde büyük sorun teşkil ettiğini hatırlatan Çalı, zirai ilaç bayilerinin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı. Tarım Bakanlığı’nın 1 ocaktan itibaren 75 etken maddeyi içeren tarım ilacını yasakladığını hatırlatan İhracatçılar Birliği Başkanı Çalı, 31 Ağustos itibariyle 52 etken maddenin daha yasaklayacağını söyledi. Elverişsiz hava şartları sebebiyle geçen yıl Bursa’dan yapılan yaş meyve sebze ihracatının 2007’ye oranla yüzde 50 azaldığını kaydeden Çalı, 2009 yılı rekolte beklentisini şöyle dile getirdi:

“Bu sene bereketli yağışlarla birlikte rekoltede artış bekleniyor. Başta Kiraz, Siyah incir, armut, domates, biber olmak üzere geçen yıl 120 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu sene rakamın en az 150 milyon dolar olacağını bekliyoruz. Rusya Federasyonu ve AB üyesi ülkelere yapacağımız ihracatın artması, kaliteye ve ilaç kalıntısı konusuna bağlı. Teknik konularımızın dışında bizde maliyetler pahalı. Bu nedenle ihracatta zorluk çekiyoruz. Bursa Gıda Kontrol v Merkez araştırma Enstitüsü laboratuarlarına alınan teknolojik cihazlarla birlikte ihraç ürünlerindeki ilaç kalıntıları kolaylıkla tespit ediliyor. İnanıyorumki, bu sene Bursa çiftçisi için verimli bir sezon olacak.”

Şeftali ve kiraz üreticisi Ziya Gümüş, yağışların üretime olumlu yansımasını bekliyor. Gümüş, son iki yılda hava şartları sebebiyle ürün rekoltesinin düştüğünü ifade ederek şöyle konuşuyor: “Bu sene, rekoltede artış bekliyoruz. Umarım fiyatlar istenilen düzeyde olur da emeğimizin karşılığını alırız. Özellikle kiraz ve armut üretiminde artış bekliyoruz.” (CİHAN)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Aramak İçin Tıkla