Antalya’da, Vergi Kaçıran Cenaze Şirketlerine 26 Bin 800 Lira Ceza Kesildi
Vergi kaçaklarını en aza indirmek için sektörel denetimlere ağırlık veren Maliye, defin hizmeti veren şirketlerle, mezar taşı yapan işyerlerine ceza kesti.
Evden eve taşımacılık yapan firmaları da denetleyen Maliye, 229 bin 648 liralık matrah farkı tespit etti.
Sektörel denetimlerle ilgili bilgi veren Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, defin hizmeti veren 8 firmada yaptıkları incelemelerde 263 bin 500 TL kayıt dışılık tespit ettiklerini söyledi.
Sütçü, “Fatura kesmeyen ve evrak düzenlemeyen cenaze şirketlerine 26 bin 800 lira ceza kestik.” dedi.
Mezar taşı yapan 17 mermerciyi de fatura kontrolünden geçirdiklerini kaydeden Sütçü, “Mermercilere 27 bin 349 TL usulsüzlük cezası kestik. 248 bin 865 liralık da kayıt dışı hasılat buldu.” bilgisini verdi.
Tespit için mezarlıkları dolaşmadıklarını, belediyelerdeki defin kayıtlarından yaralandıklarını dile getiren Sütçü, şöyle konuştu: “Ticaret konu olan her şey bizim ilgi alanımıza giriyor. Cenaze hizmeti verenlerin çoğu ticari şirket statüsünde. Vakıf veya hayır hasenatla uğraşan kurum değil. Dolayısıyla ticari bir işlem yapılıyor. Bunun da faturası kesilecek. Gelir neyse doğru beyan edilmek zorunda.”
Evden eve nakliyat sektörü de Maliye’nin denetiminden geçti. Faaliyet gösteren 40 şirketin hesaplarında yapılan incelemeler sonucu 229 bin 648 liralık matrah farkı tespit edildi.
Vergi kaçıran şirketlere 29 bin 388 lira usulsüzlük cezası kesildi.
Sütçü, evden eve nakliyat sektörü denetimlerinde haksız eleştirilerle karşılaştıklarını belirtti.
Fatura kesmemenin sanki bir hak gibi görüldüğünü ifade eden Sütçü, “Denetleyince ‘ya Maliye üstümüze geliyor. Zaten geçinemiyoruz.’ diyorlar. Mesele fatura kesmek değil. Zarar ediyorsan zarar beyan et. Fatura düzenlememekle geçinememenin ne ilgisi var.” şeklinde konuştu.
Sütçü, sektörleri nasıl denetledikleriyle ilgili de şu bilgileri verdi: “Önce incelenecek sektörleri belirliyoruz. Sonra o sektöre yönelik ön çalışma yaparak bilgi topluyoruz. Sektörün büyüklüğüyle ilgili rakamlara ulaşıyoruz. Nerede iz bırakıyorlar. Nerede ne var. Tespit ediyoruz. Elimizdeki verilerle karşılaştırıyoruz. Sonra sektörle irtibata geçip denetim başlatıyoruz.”
Tarım sektörünü geniş çaplı inceledikleri bilgisini veren Sütçü, fidecilere yönelik denetimleri tamamladıklarını, yakın zamanda tohum, gübre ve ilaç bayileriyle komisyonculara başlayacakları aktardı.
Sütçü, sektörel denetimleri özellikle cari dönemde yaptıklarını vurgularken, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın verilerinden faydalanıyoruz. Mesela fidecilik sektörünün 300 milyon TL’ye yakın bir cirosu olduğunu öğrendik.” diye konuştu.
Dershanelerle ilgili de Milli Eğitim’deki kayıtları incelediklerini belirten Vergi Dairesi Başkanı, şunları söyledi: “Dershanelerin sınav sonuçlarına bakıyoruz. Bazen müşteri gibi gidiyoruz. Maliyecilerin kendileriyle ilgili bilgi topladığında bile haberleri olmuyor. Bilgileri oluşturuyoruz. Sonra harekete geçiyoruz.”
(CİHAN)
Antalya haber haberi Haberler haberleri Hidro Elektrik Santrali