Yunanistan ‘Dozvola’sı Bitti 5 Bin Tır’ın Önüne Engel Çıktı

Ankara Evden Eve Nakliyat - Ankara Şehirler Arası Nakliyat - Ankara Sigortalı Taşımacılık - Ankara Asansörlü Taşımacılık - Ankara Eşya Depolama - İlden İle Nakliyat Ankara 0 (312) 276 75 93

Yunanistan ‘Dozvola’sı Bitti 5 Bin Tır’ın Önüne Engel Çıktı

14 Temmuz 2018 Aktepe Evden Eve Nakliyat Ankara Evden Eve Nakliyat Asansörlü Taşımacılık Evden Eve Nakliyat İstanbul Evden Eve Nakliyat Nakliyat Nakliyat Hakkında Herşey Online Nakliyat Evi Özel Eşya Taşıma Taşınma Taşınma Planı 0
Yunanistan 'Dozvola'sı Bitti 5 Bin Tır'ın Önüne Engel Çıktı

 

Yunanistan, yüzlerce Türk TIR’ını yük boşaltma belgeleri (dozvola) olmadığı için, 10 gündür sınırda bekletiyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Tamer Dinçşahin, “Yunan Ulaştırma Bakanlığı, ‘Elinizdeki 20 bin belge bitince yenisini veririz’ demişti, bu iyi niyeti görmedik. Ayda 2 bin 500’den, yıl sonuna dek en az 5 bin TIR etkilenecek, 700 milyon dolarlık ticaret aksayacak” dedi.

TÜRKİYE’nin, yılda yaklaşık 4 milyar dolarlık ticaret yaptığı Yunanistan, Türk nakliyecilerine sorun çıkarmaya başladı. Geçen yıl Türkiye-Yunanistan arasındaki ikili taşımacılıkta kullanılmak üzere 20 bin ‘Dozvola’ (ikili yük taşıma belgesi) veren Yunanistan Ulaştırma Bakanlığı, bir iyi niyet göstergesi olarak “Belgeler biterse, ticaretin aksaaması için yeni belge veririm” demişti. Fakat 20 bin belge eylül ayında bitti, Yunan tarafı yeni belge vermeye de yanaşmadı.

Önümüzü tıkıyorlar

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Tamer Dinçşahin, Yunanlı taşımacıların elinde Türkiye’ye yönelik taşıma için belge olduğunu ancak Türkiye’yi cazip pazar görmediklerini söyledi ve “AB’ye serbestlikten dolayı taşıma yapıyorlar ama Türkiye için istekli değiller. İsteksiz oldukları için, Türkiye’ye de belge vermiyorlar, bizim önümüzü tıkıyorlar” dedi. İkili taşıma belgesi bitince, Türk TIR’larının Yunanistan’a 1 aydan fazladır alınmadığını söyleyen Tamer Dinçşahin, şunları ekledi:

2010’a kadar belge yok

“Sorun, Ekim ayı başında başladı. 9 Ekim’de Yunanistan’a gittik. Yunanlı taşımacılar de geçen hafta sonu Türkiye’ye geldi. Görüşmelerde ilerleme kaydedemedik, yeni belge vermeye yanaşmadılar. Dış Ticaret Müsteşarlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı devrede. Bakanlar ilgileniyor, yoğun görüşmeler yapılıyor. Ancak en son bugün (dün) öğrendiğim kadarıyla Yunan tarafı yıl sonuna kadar yeni belge vermeyi planlamıyor. Yunanistan Ulaştırma Bakanlığı, ihracatçı-ithalatçılara Türk taşımacılara yeni belge verilmeyeceğini bildirmiş, bu duruma göre hareket etmelerini söylemiş.”

700 milyon dolar kayıp

olarak belge aranmaksızın geçişlere izin verildiğini, son 10 gündür ise sadece 1 günlüğüne (4 Kasım’da) TIR’lara izin verildiğini ifade etti. Kapının ne zaman açılacağının belli olmadığını ifade eden Tamer Dinçşahin, “Türkiye’den Yunanistan’a ayda ortalama 2 bin 500 TIR geçiyordu. Kasım ve aralıkta en az 5 bin TIR geçiş yapamayacak. Dış ticaretin 4 milyar dolar olduğunu düşünürsek, 2 ay içinde dış ticarette 600-700 milyon dolarlık aksama olabilir” dedi.

‘20 bin belge yetmez’ demiştik

TÜRKİYE ile Yunanistan arasındaki ticaret hacmi 4 milyar doları buluyor. Türkiye’den Yunanistan’a geçen yıl 31 bin Türk TIR’ı gitti. Bu rakam ilk 9 ayda yüzde 12 geriledi. Yılın geri kalan 2 ayında ise ürün sevkiyatı tamamen duracak gibi. Toros Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Çimagil, “Geçen yıl yapılan toplantı sonrası Türk tarafına, her yöne kullanılan 42 bin geçiş belgesi yerine 35 bin transit, 20 bin ikili geçiş belgesi verildi. Bu belgelerin yetmeyeceğini o zaman söyledik” diyor. Çetin Çimagil, “Bu uygulama ülkeler arası ticarete ciddi zararlar verecek” diye konuşuyor.

Yunan Taşımacılar Birliği bakanlığa boyun eğdirdi

UND Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, Yunanistan’ın, ülkeden transit geçiş yapacak Türk TIR’larına izin verdiğini ancak son noktası Yunanistan olan TIR’ların, yük indirme belgesi yoksa ülkeye alınmadığını kaydetti. Tamer Dinçşahin, “İpsala’da bekleyen yüzlerce Türk TIR’ının içinde, bozulma ihtimali olan gıda maddeleri de var. Amaç ticaretin önünü açmaksa, bunlar yaşanmamalı. Yunanlılar kendileri Türkiye’ye nakliye yapmak için yeterli araç sayısı ve yapılanmasına sahip olmadığı için Türkiye pazarı için istekli değil” dedi. Türkiye’nin, 16 Kasım’da toplantı talep ettiğini bildiren Dinçşahin, “Yunanistan’dan olumlu cevap gelmedi. Bu belgeyi Yunanistan Ulaştırma Bakanlığı veriyor. Fakat Bakanlık üzerinde de Yunan Taşımacılar Birliği’nin büyük baskısı var. Bakanlık, taşımacılarla dirsek teması içinde ve bu baskılara boyun eğmiş görünüyor” ifadelerini kullandı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Aramak İçin Tıkla